Cutremurul de piața imobiliară face victime pe toate planurile: următorul dezastru, subiectul unei noi profeții

de: Alexandru Puiu
22 04. 2023

În timp ce mulți oameni obișnuiți nu-și mai permit achiziția unui apartament din cauza inflației galopante și a exploziei dobânzilor bancare, se pare că o realitate similară face victime și pe zona de construcții comerciale.

Piața imobiliară din Europa nu pare să mai fie sănătoasă, indiferent unde te uiți. Tot mai mulți analiști sunt de părere că atât zona de construcții rezidențiale, cât și comerciale, vor reprezenta cea mai recentă victimă a crizei bancare începută luna trecută, conform CNBC. După cum era de așteptat, explicația din spate are legătură tot cu creșterea costurilor pentru împrumuturi, devalorizarea proprietăților imobiliare, dar și instabilitatea obligațiunilor de pe bursă.

Bula imobiliară explodează de la bănci, ca în 2008

Deși în practică s-au prăbușit doar câteva bănci care în final au fost salvate, Sillicon Valley Bank și Credit Suisse fiind două exemple, problema este crearea precedentului. Dezvoltatorii sunt îngrijorați că acel potențial dezastru s-ar putea reflecta într-o buclă falimentară, în timp ce investitorii sunt semnificativ mai precauți cu investițiile pe care le fac de frică să nu-și piardă banii.

Scepticismul bancar care alimentează scepticismul imobiliar este alimentat și de avertismentul recent al BCE. Experții de la Banca Centrală Europeană au afirmat la începutul acestei luni că există ”semne clare de vulnerabilitate” în sectorul imobiliar, invocând ”scăderea lichidității pieței și corecțiile prețurilor” drept motive pentru incertitudine și solicitând noi restricții asupra fondurilor imobiliare comerciale, pentru a reduce riscurile unei criza de lichiditate, conform profit.ro.

Dincolo de prognoze însă, în luna februarie a acestui an, fondurile europene investite direct în imobiliare au înregistrat ieșiri de 172 de milioane de lire sterline (215,4 milioane de dolari), conform datelor Morningstar Direct, o rupere semnificativă de ritm față de intrările de aproape 300 de milioane de lire sterline observate în ianuarie.

Probleme în piață sunt estimate și de analiștii de la Citi, care sunt de părere că acțiunile giganților imobiliari tranzacționați la bursă se vor duce în cap cu 20 – 40% în perioada 2023 – 2024, cu cât dobânzile și, implicit, ratele bancare vor face ravagii printre creditori.

”Ceva ce nu aș trece cu vederea este o criză în domeniul imobiliar, atât pentru persoane private, cât și pentru imobilele comerciale, unde vedem o presiune descendentă atât în Statele Unite, cât și în Europa”, a declarat vineri Pierre Gramegna, director general al Mecanismului European de Stabilitate, pentru CNBC, la Washington.

O problemă care nu pare să se remedieze curând vine și din zona de birouri, unde multe sunt în continuare pustii în urma pandemiei de Covid-19. Din păcate, tot acolo există și multe credite pe sume generoase. ”Oamenii sunt îngrijorați de faptul că revenirea la birouri nu s-a materializat cu adevărat, astfel încât există prea multe posturi vacante și totuși există prea multe împrumuturi și în acea zonă”, a spus Ben Emons, strateg principal de portofoliu la firma NewEdge Wealth din SUA.

Partea bună, dacă o putem numi așa, este că există o discrepanță majoră în criza pe care o resimt americanii și cea din Europa. Pe bătrânul continent, oamenii au revenit mai ușor la birou decât peste ocean.